top of page
pexels-daria-shevtsova-4117550.jpg
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Χορτοφαγική Διατροφή
Είτε ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, είτε σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μια ποικιλόμορφη και καλά προγραμματισμένη διατροφή η οποία σας παρέχει καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για την βέλτιστη λειτουργία του.

Οι διάφορες μορφές χορτοφαγικής διατροφής είναι αρκετές (δείτε αναλυτικά παρακάτω), όλες όμως μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό—την προτεραιότητα κατανάλωσης τροφίμων που προέρχονται από φυτικές πηγές.


Ανεξάρτητα από ποια μορφή χορτοφαγικής διατροφής ακολουθείτε, στόχος μας στο ER nutrition είναι να δημιουργήσουμε για εσάς ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο διατροφής το οποίο θα συμβάλλει στην προαγωγή της καλής υγείας και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, παρέχοντας την επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ειδικά αυτών που είναι πιο δύσκολο να ληφθούν μέσω μιας χορτοφαγικής διατροφής όπως οι πρωτεΐνες, ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, και οι βιταμίνες Β12 και D.

Για εσάς που σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, είστε έγκυος, θηλάζουσα ή έχετε μικρά παιδιά που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, η διατροφική υποστήριξη και καθοδήγηση είναι ακόμη πιο σημαντική λόγο των αυξημένων απαιτήσεων σε ενέργεια και συγκεκριμένα θρεπτικα συστατικά κατά τις περιόδους αυτές.

Οι κύριοι τύποι της χορτοφαγικής διατροφής είναι:

  • Ωο-λακτο-χορτοφαγία (lacto-ovo-vegetarian): Περιλαμβάνει την κατανάλωση φυτικών τροφών, γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως γάλα, γιαούρτι και τυριά) και αυγών. Αποκλείει το κρέας και τα θαλασσινά.

  • Λακτο-χορτοφαγία (lacto-vegetarian): Περιλαμβάνει την κατανάλωση φυτικών τροφών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αποκλείει τα αυγά, το κρέας και τα θαλασσινά.

  • Ωο-χορτοφαγία (ovo-vegetarian): Περιλαμβάνει την κατανάλωση φυτικών τροφίμων και αυγών. Αποκλείει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα θαλασσινά.

  • Αυστηρή χορτοφαγία (vegan): Αποκλείει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβάνοντας και το μέλι.

Υπάρχουν ακόμη δύο δίαιτες που δεν είναι αυστηρά χορτοφαγικές αλλά επικεντρώνονται στη μείωση ή τον περιορισμό της ποσότητας των ζωικών προϊόντων που καταναλώνονται:

  • Ψαρο-χορτοφαγία (pescatarian): Περιλαμβάνει την κατανάλωση φυτικών τροφών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Αποκλείει το κρέας.

  • Ημι-χορτοφαγία (flexitarian): Περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση τρόφιμων φυτικής προέλευσης, αλλά μπορεί περιστασιακά να περιλαμβάνει κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, πουλερικά και ψάρια σε μικρές ποσότητες.

pexels-ready-made-3850624.jpg
bottom of page