top of page
Διατροφικές συνήθειες στον εργασιακό χώρο - Γιατί έχουν σημασία και πως μας επηρεάζουν ;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν οι διατροφικές σου επιλογές στον εργασιακό χώρο μπορεί να σε επηρεάζουν; Οι διατροφικές συνήθειες στο χώρο εργασίας μπορούν να επιδράσουν σημαντικά την υγεία, τη διάθεση και την παραγωγικότητά σου. Το να κάνεις συνειδητές επιλογές, δίνοντας προτεραιότητα σε θρεπτικά τρόφιμα και ισορροπημένα γεύματα μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη ευεξία και πιο επιτυχημένη απόδοση στην εργασία. Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά γιατί οι διατροφικές συνήθειες στον εργασιακό χώρο έχουν σημασία και πω; μπορούν να σε επηρεάσουν.

Διατροφικές προκλήσεις στον εργασιακό χώρο

Χρονικός περιορισμός

 • δυσκολία εύρεσης χρόνου για ισορροπημένα γεύματα ή υγιεινά σνακ

 • επιλογή γρήγορων, ανθυγιεινών γευμάτων

 • παράληψη γευμάτων

Περιορισμένες διατροφικές επιλογές

 • περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους εστιάσης με υγιεινές διατροφικές επιλογές

Άγχος και συναισθηματική διατροφή

 • κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή αλάτι

Διατροφικά «λάθη» στον χώρο εργασίας

#1. Παράλειψη γευμάτων ή ακανόνιστες ώρες κατανάλωσής τους. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν ως χάσιμο χρόνου/απόσπαση από τη δουλειά. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε  μειωμένη συγκέντρωση και ενέργεια, υπερβολική πείνα, υπερφαγία και συχνά λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

#2. Παραγγελία έτοιμου φαγητού. Μπορεί να αποτελεί μια γρήγορη και εύκολη επιλογή. Παρόλα αυτά συχνά απέχει αρκετά  από μια ισορροπημένη και υγιεινή επιλογή - ειδικά όταν δεν δίνεται προσοχή στο μέγεθος της μερίδας ή στο θρεπτικό του περιεχόμενο.

#3. Αποφυγή ενδιάμεσων υγιεινών σνακ/ συνεχές τσιμπολόγημα. Το τσιμπολόγημα είτε λόγω άγχους είτε λόγω συνήθειας  μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων, ιδιαίτερα εάν τα σνακ είναι ανθυγιεινά.

#4. Κατανάλωση γεύματος μπροστά στον υπολογιστή. Αποσπάται συχνά η προσοχή, αγνοώντας πιθανόν το αίσθημα πληρότητας, οδηγώντας συχνά σε υπερκατανάλωση τροφής.

#5. Ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Συχνά παραβλέπεται η κατανάλωση νερού, το οποίο συχνά αντικαθιστάται από ροφήματα με ζάχαρη ή υπερβολική καφεΐνη. Tip: Γνώριζες ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική ευεξία;

Ποιά η σημασία της υγιεινής & ισορροπημένης διατροφής στην εργασία;
 • Ενίσχυση εστίαση και συγκέντρωσης. Ορισμένες τροφές, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και σύνθετους υδατάνθρακες, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Η κατανάλωση ενός καλά ισορροπημένου γεύματος ή σνακ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εστίασης και της συγκέντρωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια απαιτητικών εργασιών ή μακρών συναντήσεων.

 

 • Βελτίωση παραγωγικότητας & απόδοσης. Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου και θρεπτικού γεύματος ή σνακ μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο και το σώμα σας καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Τα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τόσο τη συγκέντρωση όσο και τη συνολική παραγωγικότητα και απόδοση.

 

 • Υποστήριξη ψυχικής και συναισθηματικής ευεξία. Το φαγητό που καταναλώνεις μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχική σου ευεξία. Οι ελλείψεις ή οι ανισορροπίες θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης, κόπωση και μειωμένη γνωστική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία και να συμβάλει στη συνολική ευεξία.

 • Υγεία και πρόληψη ασθενειών. Η λήψη υγιεινών διατροφικών επιλογών στο χώρο εργασίας μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη γενική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Μια θρεπτική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία.

 

 • Δημιουργία ομάδας και κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Η κοινή χρήση γευμάτων ή δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το φαγητό με συναδέλφους μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση συναδελφικότητας, συνεργασίας και μια θετική κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας.

 

 • Διαχείριση άγχους και στρες. Το άγχος είναι μια κοινή πτυχή πολλών εργασιακών χώρων και μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Η επιλογή υγιεινών διατροφικών επιλογών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων του στρες. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορούν να υποστηρίξουν τη διαχείριση του στρες και να προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας.

6 tips για μια πιο υγιεινή διατροφή στoν χώρο εργασίας
 1. Προγραμμάτισε & προετοίμασε τα γεύματά σου από το σπίτι

 2. Δώσε προτεραιότητα σε υγιεινά σνακ - απέφυγε τα επεξεργασμένα/συσκευασμένα

 3. Απέφυγε να τρως στο γραφείο σου μπροστά από τον υπολογιστή

 4. Φρόντισε για την ενυδάτωσή σου έχοντας ένα μπουκάλι νερό μαζί σου και αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα ποτά & την υπερκατανάλωση καφεΐνης

 5. Εξερέυνησε τις επιλογές υγιεινής διατροφής που έχεις διαθέσιμες κοντά στο γραφείο

 6. Εστίασε τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των γευμάτων σου

Πως μοιάζει ένα υγιεινό γεύμα και πως μπορείς να ετοιμάσεις ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα;

Υγιεινό γεύμα είναι αυτό που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμβαδίζει με τους διατροφικούς σου στόχους και υποστηρίζει τη συνολική σου υγεία και ευεξία. 

Για να πετύχεις ένα ισορροπημένο γεύμα φρόντισε να:

 • Συμπεριλάβεις μια ποικιλία τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 • Επιλέξεις άπαχες πρωτεϊνες όπως ψητό κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια. Περιόρισε το κόκκινο κρέας και απέφυγε τα αλλαντικά & τα επεξεργασμένα κρέατα.

 • Επιλέξεις δημητριακά ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, κινόα ή ψωμί ολικής αλέσεως. Περιόρισε τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι.

 • Στόχευσε στην καθημερινή κατανάλωση λαχανικών - συνόδευσε πάντα το μεσημεριανό σου με σαλάτα. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τόσο καλύτερα!

 • Καταναλώνεις ποικιλία φρούτων όλων των χρωμάτων. Το κάθε χρώμα έχει τη δική του θρεπτική αξία και προσφέρει διαφορετικά οφέλη για την υγεία.

Συνοψίζοντας, το φαγητό στο χώρο εργασίας παίζει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και στην ενίσχυση ενός θετικού & παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έννοια ενός «υγιεινού» γεύματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, τυχόν παθολογικές καταστάσεις, προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις, καθώς επίσης και πολιτισμικούς παράγοντες.

Η διαβούλευση με έναν διατροφολόγο/επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ανησυχιών σχετικά με την υγιεινή των διατροφικών επιλογών.

bottom of page