top of page
shayna-douglas-rolYlmTUHHg-unsplash.jpg
Διατροφική ετικέτα: τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η διατροφική ετικέτα αποτελεί έναν τρόπο ενημέρωσης του καταναλωτή για κάθε προϊόν παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το τρόφιμο. Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε μια διατροφική ετικέτα ενός προϊόντος περιλαμβάνουν τα συστατικά του, την θρεπτική και ενεργειακή του αξία, τις αλλεργιογόνες ουσίες, τη μερίδα, τον τρόπο διατήρησής του, καθώς επίσης και την ημερομηνία λήξης ή ανάλωση κατά προτίμηση πριν.
Τι πρέπει να προσέχετε σε μια διατροφική ετικέτα;
1. Σειρά αναγραφής των συστατικών
Τα συστατικά των προϊόντων αναγράφονται κατά ποσότητα—το συστατικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αναγράφεται πρώτο, ενώ το συστατικό με τη μικρότερη περιεκτικότητα αναγράφεται τελευταίο.

2. Διατροφικές πληροφορίες
Οι διατροφικές πληροφορίες περιλαμβάνουν την ποσότητα ενέργειας (θερμίδων), τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος) και τις υποκατηγορίες τους (κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα) καθλως επίσης και τις ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και αλατιού.

3. Μερίδα/ Ποσότητα ανά 100g %ΣΗΠ
Οι διατροφικές πληροφορίες παρέχονται ως γραμμάρια ανά μερίδα, ως ποσοστό κάθε θρεπτικού συστατικού ανά 100g προϊόντος, και ως ποσοστό (%) Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ). Για την καλύτερη σύγκριση διατροφικού περιεχομένου μεταξύ προϊόντων προτιμήστε τη χρήση της στήλης ανά 100g προϊόντος.

​4. Ποιότητα & ποσότητα λίπους
Αποφύγετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και κυρίως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα (trans) λιπαρά.  Προσοχή στη διαφορά μεταξύ μειωμένων και χαμηλών λιπαρών καθώς είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Χαμηλό λίπος σημαίνει ότι ένα προϊόν περιέχει ≤3g λίπους ανά 100g, ενώ μειωμένο λίπος σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι 25% χαμηλότερο σε λιπαρά από το τυπικό προϊόν.

5. Κρυφές πηγές ζάχαρης
Η ζάχαρη (σουκρόζη) δεν αναφέρεται στα συστατικά πάντα ως «ζάχαρη». Αναζητήστε τους ακόλουθους όρους: γλυκόζη, σακχαρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, σιρόπι, νέκταρ, μέλι, μελάσα, υδρολυμένο άμυλο και ιμβερτοσάκχαρο.

​6. Αλάτι, συχνά αναφερόμενο και ως νάτριο
Το αλάτι στη διατροφική ετικέτα συχνά συναντάται και ως νάτριο. Για να υπολογίσετε τα γραμμάρια αλατιού που περιέχεται σε ένα προϊόν πολλαπλασιάζεται τα γραμμάρια νατρίου που δίνονται στην ετικέτα με 2,5. Προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν >0,1g (100 mg) νάτριο ή >0,3g (300 mg) αλάτι ανά 100g τροφίμου.

7. Φυτικές/ Διαιτητικές ίνες​
Φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιέχουν ≥6g ανά 100g. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στηβελτίωση επιπέδων της χοληστερόλης, συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης καθώς επίσης κι στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

8. Θερμίδες/ Ενεργειακή αξία
Η ενεργειακή αξία των τροφίμων εμφανίζεται σε kilocalories (kcal) και kilojoules (kJ). Δεν είναι απαραίτητη η συνεχής μέτρηση θερμίδων, καλό είναι όμως να γνωρίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Σημαντικό είναι επίσης να ελέγχετε πως συγκρίνεται η μερίδα του κάθε προϊόντος με την ποσότητα που τρώτε πραγματικά.

9. Αλλεργιογόνες ουσίες​
Σε όλες τις ετικέτες τροφίμων είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ακόμη και όταν αυτές πιθανόν να περιέχονται σε ίχνη.
Εσείς πόσο συχνά κοιτάτε τις διατροφικές ετικέτες;

Μελέτη που διεξάχθει σε 1,817 ενήλικες έδειξε ότι μόλις 3 στους 10 συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν συχνά τις ετικέτες τροφίμων [1]. Τα συχνότερα χαρακτηριστικά της διατροφικής ετικέτας που κοιτούσαν οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν τα σάκχαρα (74.1%), τις συνολικές θερμίδες (72.9%), το μέγεθος της μερίδας (67.9%) & τη λίστα των συστατικών (65.8%). Ενώ οι χρήστες των διατροφικών ετικετών φάνηκε πως κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά, λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα και γευμάτιζαν λιγότερα συχνά σε ταχυφαγεία.

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%) αποτελούν έναν οδηγό και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως εξατομικευμένη συμβουλή. Οι ανάγκες ενός ατόμου όσον αφορά την ενέργεια & τα θρεπτικά συστατικά ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας & την τυχόν ύπαρξη ειδικών ή παθολογικών καταστάσεων.

Χρησιμοποιήστε τις διατροφικές ετικέτες για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Βιβλιογραφικές πηγές 

  1. Christoph MJ, Larson N, Laska MN, Neumark-Sztainer D. Nutrition Facts Panels: Who Uses Them, What Do They Use, and How Does Use Relate to Dietary Intake?. J Acad Nutr Diet. 2018;118(2):217-228. doi:10.1016/j.jand.2017.10.014

bottom of page